Ecois-nieuwsbrief mei 2016: workshops in Villa Zapakara, online oefenen voor examens, tips om je studiekosten te verlagen met ict

Oorspronkelijke publicatiedatum 13 mei 2016

Kom naar onze workshops bij Villa Zapakara op 14 en 28 mei

Ecois verzorgt op de zaterdagen 14 en 30 mei 2016 van 13:00-14:30 u. workshops bij Villa Zapakara. Aanmelden via tel. 422212 (http://villazapakara.com/).

 • Op 14 mei vindt de workshop “Licht aan: een stroomkring op papier” plaats. In deze workshop maak je een mooie tekening met een LED-lampje er in. Aan de achterkant van de tekening komen de draden van het lampje en een batterijtje. Samen vormen zij een echte “stroomkring”! Max. 15 kinderen.
 • Op 28 mei gaat het om “Schilderen met licht“. In deze workshop maak je eerst een “toverstaf” met een LED-lichtje op de top. In kleine groepjes ga je daarmee in een donkere ruimte een show geven. Daarvan maken we een speciale foto waarop je goed de bewegingen van je lichtjes kunt zien. Die foto’s gaan we daarna samen bekijken. Max. 15 kinderen.

Begin de dag met een korte taal- en rekentest

Laat uw kinderen (of leerlingen) de dag beginnen met een korte online taal- of rekentest van vier vragen. Niveau 1 is zeker niet te moeilijk voor eind GLO, maar ook weer niet te gemakkelijk. Zelf kunt u niveau 2 of 3 proberen! Gratis.

 • Via http://beterspellen.nl en http://beterrekenen.nl kunt u zich op de dagelijkse test abonneren. Maak een account aan en stel het gewenste niveau in. U ontvangt dan elke werkdag een email met de hyperlink naar de test van de dag. U kunt ook zonder mailtje zelf op de website inloggen. Na invullen krijgt u meteen de juiste antwoorden te zien met eventueel verdere uitleg.
 • Volgens hetzelfde stramien zijn ook dagelijkse testen in het Frans, Duits en Engels te ontvangen (http://nubeterfrans.nlhttp://nubeterduits.nlhttp://nubeterengels.nl). De websites zijn een initiatief van Martin van Toll Producties uit Utrecht (NL).

Oefen voor je examen met de oude MINOWC-examenopgaven

Ze staan nog steeds online op de Ecois website: de MINOWC (vh MINOV) examens en herexamens mét de antwoorden van GLO, MULO, HAVO en VWO van 2007 t/m 2013 (http://www.ecois.sr/course/view.php?id=46). Vanaf 2014 wilde het MINOWC Examenbureau de publicatie zelf gaan verzorgen. Dat is tot nu toe ook gedeeltelijk gebeurd.

ICT biedt interessante mogelijkheden om je studiekosten te verlagen. We noemen er een paar.

 • Schakel over op een goedkope computer: Raspberry Pi – Een Raspberry Pi model 3B van de gelijknamige Engelse stichting kost slechts EUR 35 “kaal”. Daarvoor heeft u dan een processor van 1,2 GHz, intern geheugen van 1GB, ingebouwde Wifi en Bluetooth, HDMI-uitgang. De bijbehorende Raspbian-software (gratis) bevat een op de Raspberry afgestemde versie van Debian Linux, met een grafische user interface en diverse voorgeïnstalleerde applicaties waaronder het complete LibreOffice (eerder OpenOffice genoemd). Het is natuurlijk wel even wennen om afscheid van Windows te nemen, maar via een Surinaams gebruikersgroepje kunnen we elkaar daarin ondersteunen! Zie ook: http://raspberrypi.org.
 • Deel je wifi met meerdere personen – Met wat ijslolly-houtjes en paperclips en wat prutsen kun je het bereik van je wifi-antenne sterk verbeteren (www.instructables.com). Je kunt ook een Wifi Extender aanschaffen (EUR 40) of een overtollige router instellen als “repeater”. Beide apparaten pikken een wifi-signaal op en zenden dat versterkt verder.
 • Gebruik gratis online backup: Google Drive – Laat de belangrijkste mappen van je harde schijf automatisch synchroniseren met je privé-cloud Google Drive (tot 15 GB gratis). Nevenvoordeel is dat je op je cellphone en tablet óók altijd bij de bestanden op uw Google Drive kunt komen.
 • Vermijd onnodig printwerk – Toegegeven, sommige teksten lees en bestudeer je prettiger vanaf papier. Maar vaak volstaat een elektronische kopie. Overtuig uw docenten er daarom van om al hun materialen online te zetten. Via uw cellphone en wifi hebt u dan alles steeds bij de hand.*
 • Voorkom onnodig reizen – Voorkom onnodige ritten naar uw opleidingsinstituut alleen om daar te horen dat een docent ziek is. Dring bij uw instituut aan op een slim online prikbord dat de juiste groepen studenten elektronisch kan waarschuwen over het uitvallen van lessen.*
 • Werk efficiënter aan groepsopdrachten – Voorkom dat u ook voor groepswerk telkens weer een hele avond kwijt bent, alleen al vanwege het reizen. Vraag uw onderwijsinstelling om online faciliteiten voor groepswerk op te zetten. Bijv. een besloten discussieforum en een besloten wiki voor het samen werken aan teksten. U kunt dan samenwerken waar en wanneer u wilt; dat hoeft niet eens op hetzelfde tijdstip.*
 • Doe meer met afstandsleren – U weet hoe moeilijk studeren en betaald werken te combineren zijn. Dring er bij uw instelling op aan om één dag per week via afstandsleren te laten verlopen. Dat bespaart niet alleen enorm of reistijd en -kosten, maar maakt u ook flexibeler in het bepalen van het moment waarop u aan het leren bent.*

* Er bestaan duizenden apps en websites die de hier geschetste functies mogelijk maken. U vindt ze echter ook allemaal bij elkaar in één enkel systeem: de elektronische leeromgeving (ELO), bijv. Moodle. Dat is software die een onderwijsinstelling op een webserver zet en waarmee leerkrachten en studenten via een internet browser en/of een speciale app kunnen werken. Werkt u al met Moodle, download dan ook de gratis Moodle Mobile app. Ecois helpt u graag verder!

Het ECOIS-team bestaat uit Pieter van der Hijden (Sofos Consultancy, pvdh@sofos.nl), Marco Ligtvoet (CPI, mjmligtvoet@hotmail.com, Lucenda Plet (IOL, p_lucenda@hotmail.com).

Copyright © 2016 ECOIS – Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname, All rights reserved.
U ontvangt onze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor heeft ingeschreven op onze website. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan op de “unsubscribe” hyperlink.

Our mailing address is: info@ecois.sr; ECOIS – Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname; p.a. CPI, Nengrekopoestraat, Paramaribo, Suriname

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: