ECOIS-Nieuwsbrief – November 2015: Ecois op KKF Jaarbeurs, US Embassy Techcamp, Kennisnet verbreed ict tot leren, werken, leven, Ecois op Kinderdag

Oorspronkelijke publicatiedatum 2 december 2015

ECOIS-Nieuwsbrief – November 2015

Nieuw webadres: www.ecoisonline.org –> www.ecois.sr
Nieuw email-adres: info@ecoisonline.org –> info@ecois.sr

Ecois op KKF jaarbeurs: Kinderactiviteiten samen met KinderBoekenFestival en Fab Lab

Ecois, het Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname, organiseert samen met de Stichting KinderBoekenFestival en het Fab Lab tijdens de KKF jaarbeurs van 26 nov. t/m 2 dec. 2015 een aantal workshops voor kinderen. De workshops vinden plaats in het Fab Lab Suriname, de open werkplaats waar iedereen (bijna) alles kan maken, gevestigd bij KKF. Iedereen met toegang tot de beurs kan ook het Fab Lab bezoeken.

Samen aan het werk tijdens een Ecois-workshop
Samen aan het werk tijdens een Ecois-workshop

Het Fab lab is er voor iedereen van jong tot oud. Bezoekers kunnen er kennismaken met nieuwste technische mogelijkheden. Ze kunnen ook zelf leren ontwerpen en de moderne machines leren gebruiken. Ook bedrijven die nieuwe producten of een nieuw proces willen ontwikkelen kunnen er terecht.

Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar heeft Ecois samen met het Kinderboekenfestival en het Fab Lab en met assistentie van CPI-studenten een kinderafdeling ingericht. Kinderen kunnen daar in groepjes van twee continu terecht voor korte activiteiten van 30 minuten elk. Eenmaal per dag, in het weekend tweemaal, vindt er een workshop voor max. 10 kinderen plaats waarin zij elk een “scribbling machine” maken en mee naar huis mogen nemen. Alleen aan deze laatste activiteit zijn kosten verbonden (5 SRD).

Het Fab Lab Suriname is gevestigd in het KKF-complex. Tijdens de KKF Jaarbeurs van 26 nov. t/m 2 dec. 2015 komen beursbezoekers het Fab Lab vanzelf in hun looproute tegen. Daar demonstreren medewerkers de verschillende machines. Zij staan open voor al uw vragen en suggesties. En de kinderen kunnen aan de activiteiten deelnemen en intekenen voor de workshops.

De Stichting KBF wil kinderen op een plezierige wijze stimuleren om kennis tot zich te nemen en er creatief mee bezig zijn. Het wil daarom ook Ecois en het Fab Lab bij haar festival 2016 betrekken. De samenwerking op de beurs geeft daar een preview van. Voor meer informatie: www.ecois.srwww.kinderboekenfestival.orgwww.fablab.sr.

Amerikaanse Ambassade organiseerde Techcamp Suriname over Innovatie in het Onderwijs

De Amerikaanse ambassade organiseerde op 17 en 18 nov. 2015 in het Marriott Courtyard Hotel een Techcamp over Innovatie in het Onderwijs. Ook Ecois leverde bijdragen.

Groepsfoto US Embassy Techcamp Suriname
Groepsfoto US Embassy Techcamp Suriname

Het Techcamp is voor het Amerikaanse State Department (Ministerie van Buitenlandse Zaken) een vorm van eDiplomacy gericht op innoveren met ict. Enkele enthousiaste ambtenaren strijken met technische deskundigen uit de USA neer in een ander land. Daar houden ze twee dagen een intensieve bijeenkomst met lokale stakeholders en deskundigen. Voor Suriname ging het om innovatie in het onderwijs. Zestig deelnemers gingen aangemoedigd door de Minister van OWC aan de slag.
De deskundigen presenteerden eerst kort een aantal aspecten van onderwijsvernieuwing m.b.v. ict. Voor de een ging het vooral om mobiel leren, voor de ander om communicatie tussen school en ouders, of afstandsleren enz. Ecois was gevraagd om het juist over gaming/simulation te hebben. We demonstreerden de XO 780 Tablet van One Laptop Per Child met zijn 200 voorgeïnstalleerde apps, netjes geordend naar “dream” (toekomstig beroep). En we lieten met voorbeelden zien hoe je bestaande games kunt “localiseren”, aanpassen aan de Surinaamse situatie.

Op een later moment presenteerde Ecois “Fab Labs and S.T.E.M.-learning” over het inzetten van Fab Labs bij het onderwijs in Science, Technology, Engineering and Mathematics. De slides staan op http://bit.ly/ecois-techcampsr.
De deelnemers kozen uit een lijst streefdoelen de zeven belangrijkste uit. De meeste stemmen gingen op dat moment naar “Leerkrachten zijn getraind in technologische, pedagogische en vakkennis en kunnen interactieve leermaterialen aan de Surinaamse context aanpassen”. Ecois begeleidde de werkgroep die hiermee aan de slag ging.

Aan het slot van het Techcamp presenteerden de zeven groepen hun resultaten. “Onze groep” vond juist dat veel leerkrachten om allerlei redenen de inzet van ict afwijzen en dat een andere aanpak dan het lanceren van een app of website nodig was. Je zou een veranderproces moeten starten dat de bestaande leerkrachten vooral helpt met het benutten van ict om hun eigen werkdruk te verlichten. Daarna kun je met geslaagde voorbeelden en herbruikbare lesbrieven proberen het toepassen van ict in de klas voor de leerkracht te vergemakkelijken. Tenslotte zou je dan een bijscholing kunnen starten om ook ict buiten de klas in te zetten, zoals voor zelfstudie, huiswerk, veldwerk en afstandsonderwijs. Andere groepen pleitten vooarl voor een nieuwe app of een website voor de aanpak van hun streefdoel. Dergelijke concrete oplossingen waren duidelijk het meest populair.

Alles bij elkaar een interessante bijeenkomst met een hoop enthousiaste deelnemers en tal van interessante suggesties voor follow-up. De ambassade verwerkt alle resultaten tot een rapport aan de Minister van OCW.

Leren, Werken en Leven met ICT; Kennisnet.NL verbreedt zijn focus

Kennisnet* NL heeft zijn Vier-in-Balans Monitor 2015 uitgebracht. De monitor opent met een hoofdstuk over Onderwijs van Nu. Dat gaat voortaan over 1) Leven in een digitale wereld, 2) Leren werken met ict en 3) Meer en slimmer leren.

Leren, werken en leven megt ICT (Kennisnet.NL)
Leren, Werken en Leven met ICT (Kennisnet.NL)
De Stichting Kennisnet uit Nederland heeft zijn focus op ict en onderwijs verbreed. Het gaat in zijn nieuwste publicatie “Vier-in-Balans Monitor 2015” namelijk niet alleen om sneller, beter en leuker te leren met ict, maar ook om leerlingen voor te bereiden op leven en werken met ict. De hoofdmoot van de tweejaarlijkse (voorheen jaarlijke) monitor is nog steeds de stand van ICT in het onderwijs. Hoe staat het met visie, deskundigheid, leermaterialen en techniek en hun onderlinge verhouding: vier-in-balans. Het blijkt dat het Nederlandse onderwijs volop gebruik maakt van ict, maar dat niet alle mogelijkheden benut worden. Een voorbeeld van dat laatste is het automatisch afstemmen van leerstof op leerlingen. Uit onderzoek weten we dat dat werkt, maar de kennis daarover bereikt de leraren onvoldoende. De vier-in-balans monitor verschijnt nog maar eens in de twee jaar. In de tussenliggende jaren werkt Kennisnet mee aan de SLO Leermiddelenmonitor. De meest recente versie daarvan is van 2014.

Stichting Kennisnet is in Nederland de publieke ict-partner voor het onderwijs. Ze voorziet het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs van onafhankelijk en gratis advies over de inzet en implementatie van ict. Vrijwel al haar publicaties zijn gratis te downloaden via http://www.kennisnet.nl.
Downloads:
• Kennisnet onderzoek: Vier-in-balans monitor 2015
• Kennisnet inspiratieboek: Scholen om van te leren
• SLO: Leermiddelenmonitor 2014

Ecois op Kinderdag bij Villa Zapakara

Op kinderdag verzorgt Ecois weer een TechnoTour bij Villa Zapakara; aanmelden bij tel. 422212.

Op zaterdag 5 december 2015, kinderdag, verzorgt Ecois een nieuwe TechnoTour bij Villa Zapakara. Van 9:15 – 11:15 voeren de deelnemers in carrousel-vorm een viertal opdrachten uit: Zoek je huis met de muis (op Google Earth); Teken in 2D, print in 3D; Bouw een stroomkring met propeller, Gebruik alledrie je handen (!), dan gaan ga je niet je vingers branden (solderen!). Er kunnen maximaal 15 kinderen deelnemen; leeftijd 6-15 jaar. Aanmelden bij Villa Zapakara via tel. 422212.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: