Ecois-nieuwsbrief januari 2014: Minov-examens, leerzame apps, adekus onderwijscentrum, automatisch lesrooster en nog veel meer

Oorspronkelijke publicatiedatum 19 januari 2014


Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname
www.ecois.sr – info@ecoisonline.org

Ecois-Nieuwsbrief – Januari 2014

Onze Ecois-nieuwsbrief*) verschijnt voortaan in één kolom en met kleine plaatjes. Gemakkelijk voor de smartphone. We geven u korte berichten en vooral hyperlinks om elders verder te lezen.

MINOV-examens 2013 staan online


Zonder woorden

Ook de MINOV-examens van 2013 staan nu online op de ECOIS-website. Daar vindt u intussen zeven jaargangen MINOV-examens: 2007-2013. Het betreft de toetsen en examens GLO, MULO, HAVO en VWO, ook de herexamens én de “sleutels” (juiste antwoorden). Oefenen maar! Zie ECOIS-website.

Leerzame apps en sites voor kinderen


Boekomslag

MijnKindOnline en Kennisnet hebben twee mooi vormgegeven boekjes uitgebracht met “104 leerzame apps & sites voor kinderen van 2-8 jaar” en “86 creatieve apps en sites voor kinderen van 7-12 jaar”. Beide publicaties beschrijven eerst de media-ontwikkeling van kinderen van 0-4 en van 5-8, resp. 7-8, 8-9 en 10-12 jaar en komen voor de diverse groepen met een interessante selectie aan deels betaalde, deels gratis apps en sites. Voor de allerkleinsten uiteraard simpele spelletjes en prentenboekjes, voor de iets groteren, schrijven, lezen, rekenen en creatief, voor de oudsten tekenen en schilderen, maak je eigen game, een stad van jezelf, verhalen, filmpjes maken, koken, muziek en programmeren voor beginners, maar dan veel aantrekkelijker gebracht dan we het hier kort kunnen opschrijven. Achtergrondinformatie en gratis downloaden voor 2-8 jaar via http://bit.ly/1cZ4ryl, voor 7-12 jaar via http://bit.ly/1afjDGN.

AdeKUS-workshop: onderwijs en ict; de hype voorbij


Gartner: IT hype cycle and education

ECOIS presenteerde “Onderwijs(centrum) en ICT; de hype voorbij” op de Workshop “Oprichting en Operationalisatie van het Onderwijscentrum AdeKUS” (5 dec.2013). Ultrakort: Onderwijs en ICT: Onderken de hypes en de externe druk, maar houd je doel voor ogen. Dat doel is een hoger leerrendement en een efficiënte organisatie van het leerproces. Onderwijscentrum en ICT: Ontwikkel een dienstenpakket voor voorlichting, top-down én bottom-up innovatie, organiseer de informatiestroom over nieuwe ontwikkelingen extern en intern, neem, met mate, de infrastructuur in beheer. Voor de slides en de uitgeschreven tekst zie http://slidesha.re/1ahzniE.

CPI-pilot met automatisch lesrooster

 

Screenshot: FET rooster voor studenten

Het Christelijk Pedagogisch Instituut Paramaribo heeft een succesvolle pilot uitgevoerd met het automatisch aanmaken van het lesrooster 2013/2014. Met behulp van het gratis te downloaden programma FET (Roemenië) kon aan (vrijwel) alle roosterwensen voldaan worden. Het programma vraagt om enige voorbereiding in de vorm van het systematisch samenstellen van lijsten met groepen, lokalen, docenten, elk met hun “beperkingen”. Daarna gaat het zelf aan de slag om via een slim zoekproces een rooster samen te stellen dat aan alle eisen voldoet. Afhankelijk van de complexiteit is de computer hier 5 – 20 minuten mee bezig. Vervolgens kunt u het rooster via teacher view, student view en classroom view uitprinten en verspreiden. ECOIS helpt geïnteresseerden graag verder. Zie: http://lalescu.ro/liviu/fet/.

BEIP laat onderwijs en ict internationaal vergelijken


Logo van het consortium

Een Nederlands/Surinaams consortium heeft in opdracht van BEIP onderwijs en ict internationaal vergeleken en gerelateerd aan de situatie in Suriname. Het rapport (65 blz.) bevat een schat aan informatie over tal van regio’s in de wereld en over Suriname zelf. In het afsluitende hoofdstuk komt alles tezamen in een beschrijving van ict en onderwijs in tien dimensies die elk vier ontwikkelstadia doorlopen (Emerging, Applying, Infusing, Transforming). Het is duidelijk dat er in Suriname nog een aantal interessante uitdagingen ligt. Het rapport is gratis te downloaden via http://bit.ly/1eIAQxy. In januari 2014 rondt het consortium zijn werk af met de oplevering van een Nationaal Beleidsplan ICT en Onderwijs.

Knutselen als didactiek?


Kerstkaarten maken met papier, stempels én snijplotter plus laptop

Tinkering als didactische werkvorm is “hot”. Fab Labs, Maker Faires, Hacker Spaces, al deze variaties uit de “Maker Movement” maken momenteel een grote groei door. Ze dringen ook steeds meer in de onderwijswereld binnen, eerst als outreach activiteit van een school en vervolgens in de vorm van een eigen “embedded Fab Lab”. Een degelijke didactische introductie hierop biedt “Invent to learn; making, tinkering, and engineering in the classroom van Sylvia Libow Martinez and Gary Stager met aan het eind 18 pagina’s met “Resources”” en 6 blz. literatuur. Houdt u het liever bescheiden, neem dan “Iets maken is het meest complexe en hoogste niveau van kennisontwikkeling” een opiniërend artikel van Erik Woning van Kennisnet (http://bit.ly/1gTSzoh). Het onderwerp is duidelijk aan het hypen. En net als eerder met games in het onderwijs of de computer in het onderwijs is er nu weer een techniek die claimt dat het voor de leerlingen toch zo leuk is en zo motiverend werkt. Hopelijk houdt ook Kennisnet het hoofd koel en houdt het zijn beproefde format van inspiration, realization, perception and evidence in ere.

Zelf voorzichtig beginnen? Probeer eens Watch that Sound, een gratis programma om op een simpele manier sound tracks bij filmpjes te maken (http://www.watchthatsound.nl/).

Internationaal congres van FIBOS, MINOV en CUS


Fragment van de mindmap van Jenny Simons

FIBOS, MINOV en CUS organiseerden op 1 en 2 november 2013 voor een 400-tal Surinaamse onderwijsprofessionals een tweedaags congres over de toekomst van het onderwijs. DNA voorzitter Jenny Simons opende met het congres met haar visie op de onderwijsagenda van 2020. Ze toonde haar grote betrokkenheid bij het onderwijsveld en bracht genuanceerd haar lof en kritiek op het onderwijs naar voren. Ze pleitte niet alleen voor onderwijsinnovatie, maar liet ook zien dat ze zelf innoveerde: niet langer de gebruikelijke serie powerpoint-slides, maar een heldere hiërarchisch gestructureerde mindmap waardoor je door de bomen steeds het bos kunt zien. De techniek van de congresorganisatie was daar niet op voorbereid. Geen nood. De spreekster liet zien dat je zelfs als DNA-voorzitter niet verlost bent van technische tegenslag, maar dat je je daar gewoon doorheen moet slaan. Zie ook: http://ebgs-scholen.net/wp-content/uploads/2013/10/presentatie-Simons.pdf

Moodle 2.6 brengt power tools


Screenshot: werkstukken annoteren

Moodle heeft zijn halfjaarlijkse update uitgebracht. Met Moodle 2.6 kunnen beheerders in één handeling reeksen van nieuwe cursussen aanmaken (updaten, verwijderen) op basis van een tabel met metadata. Docenten kunnen voortaan werkstukken voorzien van annotaties, terwijl voor alle gebruikers de tekstverwerker verbeterd is en de opmaak beter geschikt is voor gebruik op smartphone of tablet. In Suriname maakt PTC al gebruik van deze versie. Zie ook: http://docs.moodle.org/26/en/New_features.

Colophon

Het ECOIS-team bestaat uit Pieter van der Hijden (Sofos Consultancy, pvdh@sofos.nl), Marco Ligtvoet (CPI, mjmligtvoet@hotmail.com, Lucenda Plet (IOL, p_lucenda@hotmail.com).

*) U ontvangt deze Nieuwsbrief (max. 6 maal per jaar) omdat u aan onze bijeenkomsten heeft deelgenomen of omdat wij om andere redenen aangenomen hebben dat u in ons werk geïnteresseerd bent. Wilt u de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat ons dat dan even per e-mail weten (info@ecoisonline.org).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: