Ecois-nieuwsbrief juni 2013 – Fab Lab Paramaribo open, MINOV examens online, Scratch-animaties zelf maken, tablet-scholen en nog meer

Oorspronkelijke publicatiedatum 18 juni 2013


Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname
www.ecois.sr – info@ecoisonline.org 

Ecois-Nieuwsbrief Juni 2013

Onze Ecois-nieuwsbrief*) hebben we vernieuwd. We geven u korte berichten en vooral hyperlinks om elders verder te lezen.

Fab Lab Paramaribo gaat dinsdag open

Suriname heeft een Fab Lab. Dit laboratorium voor digitale fabricage gaat dinsdag 18 juni 2013 open voor het publiek. Voorlopig gaat het alleen om de dinsdagen, zo spoedig mogelijk volgen de andere dagen. Het lab beschikt nu al over een 3D-printer, 3D-scanner, digitale frees en digitale lasersnijder/graveerder; andere machines/tools volgen nog.  Uiteindelijk wordt het Fab Lab een werkplaats voor digitale fabricage waar iedere geïnteresseerde student, uitvinder, kunstenaar, wetenschapper of knutselaar de hele week terecht kan. Het Fab Lab is een initiatief van het Kabinet van de Vicepresident van Suriname in het kader van het technologiebeleid.


Gedeelte van het Fab Lab Paramaribo: Achteraan de digitale freesmachine, rechts middenin de 3d-scanner, links op de voorgrond de lasersnijderOpen: elke dinsdag van 9-15 u.; toegang gratis
Rondleiding: 10 u.
Adres: Regeringsgebouw, Sophie Redmondstraat 116-118, Paramaribo
Zie ook: folder en http://fablab.vicepresident.gov.sr.
Alle MINOV-examens staan online

Op de website van Ecois vindt u alle MINOV toetsen, examens en herexamens, de meeste ook voorzien van de sleutels (uitkomsten) van GLO, MULO, HAVO en VWO. Natuurlijk nog niet die van 2013, maar wel van 2007 t/m 2012. Aan oefenstof dus geen gebrek. Zie http://www.ecois.sr.

 
Scratch – maak verhalen, spelletjes en animaties en deel die met anderen uit de hele wereld

Scratch is een gratis website waarmee oud en jong zijn eigen interactieve verhalen, games en animaties kan maken. De resultaten kan men delen met anderen. Je leert met Scratch creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken. Hoewel Scratch vooral bedoeld is voor 8 tot 16 jarigen, wordt het gebruikt door mensen van alle leeftijden, inclusief jongere kinderen onder begeleiding van hun ouders.

Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van MIT Media Lab. De website en de tool is gedeeltelijk in het Nederlands.

 

 


Screenshot Scratch – Programmeren door legpuzzelstukjes aan elkaar te schuivenZie ook: http://scratch.mit.edu
Opinie: Wat vinden we van tablet-scholen?

Volgens Nederlandse kranten van afgelopen week hebben vrijwel alle politieke partijen aldaar positief of zelfs enthousiast gereageerd op plannen om in Nederland Steve Jobs scholen op te richten. Het onderwijs zou daar volledig met tablets van Apple (iPad) plaatsvinden.

 

We weten dat tablets handige hulpmiddelen zijn. We zien dat kinderen er enthousiast op reageren. We zijn altijd voor experimenten waar we verder van kunnen leren. Maar intussen is er ook een hoop ervaring opgedaan met onderwijsveranderingen die niet doordacht zijn en op enthousiaste emoties van buitenstaanders berusten. Die mislukken namelijk met alle negatieve gevolgen van dien. Er is ook een herbevestigd inzicht dat succes van ict in het onderwijs afhangt van een subtiele balans tussen visie, deskundigheid, leermateriaal en techniek. Die balans is zoek als je “technology driven” te werk gaat. Bovendien lever je je in dit concrete geval aan een enkele leverancier over die min of meer de eigenaar wordt van alles wat je met haar apparaten doet.

 

Ook bij het enthousiasme van de kinderen hoor je vraagtekens te zetten. Wat je ziet in je naaste omgeving is geen “bewijs”. Het kan je inspireren tot experimenten, waarbij je leert in hoeverre enthousiaste woorden in daden zijn om te zetten, waarbij je kunt nagaan hoe de diverse betrokkenen de nieuwe aanpak ervaren, en waarbij je kunt meten of de investeringen leiden tot de beoogde verbetering van de studieresultaten. Of zoals Job’s concullega Bill Gates ooit zei “Just giving people devices … has a really horrible track record”.

En wat visie betreft: Steve Jobs was ongetwijfeld geniaal in de combinatie van techniek, creativiteit en commercie; zijn biografie laat zien dat die genialiteit ook zijn keerzijden had. Of die combinatie leidraad moet worden voor een nieuw schooltype lijkt ons nog wel een discussie waard.

Natuurkunde, elektrotechniek en programmeren komen samen in de Arduino starterkit

Arduino is een apparaatje waarmee je fysische systemen kunt bouwen. Het bevat een programmeerbare microcontroller die kan reageren op inputs uit de buitenwereld en daarop kan reageren door bepaalde outputs. Voorbeelden van inputs zijn een schakelaar, een lichtsensor, een temperatuur-sensor, een microfoontje, een bewegingssensor. Voorbeelden van outputs zijn een LED-lampje, een elektromotortje, een klein display, datapakketje voor een computer. Het verband tussen inputs en outputs kun je vrij eenvoudig programmeren op je PC; het resulterend programma “brandt” je via een USB-kabel in je Arduino.

Arduino heeft nu een starterkit uitgebracht met alle onderdelen, een goed verzorgde Engelse handleiding en uiteraard ook de Arduino hardware om een 15-tal fysieke systemen te bouwen. De Arduino Uno kost EUR 23, het complete starterspakket EUR 83, de software is gratis.

 

De Arduino starter kit

Zie ook: http://arduino.cc

 

BEIP komt met beleid rond Onderwijs & ICT

Het (tweede) Basic Education Improvement Program (BEIP) gaat onder meer aandacht besteden aan ict in het Surinaamse basisonderwijs. Via een internationale tender procedure heeft BEIP een project gestart tot in 2013 nog tot een uitgewerkt en gedragen beleid op dit gebied moet komen. Op de MINOV website met BEIP-resultaten is informatie te vinden over het nieuwe curriculum op de basisschool, waaronder trainingsmateriaal, het curriculumraamwerk en leerlijnen.

 

Website 2nd BEIP: http://www.minov-beip.org/

Website resultaten BEIP: http://gov.sr/sr/ministerie-van-onderwijs-en-volksontwikkeling/samenwerking/beip.aspx

Moodle geschikt gemaakt voor tablets en cell phones

Het hoofdkwartier van Moodle in Australië heeft Moodle 2.5 uitgebracht. Deze software voor elektronische leeromgevingen is ook in Suriname bij een aantal instellingen in gebruik. De halfjaarlijkse nieuwe versie biedt weer een aantal uitbreidingen en verbeteringen. Belangrijk is dat de Moodle vormgeving zich voortaan automatisch aanpast aan het  type apparaat (beeldscherm, table, telefoon) dat de gebruiker hanteert. Didactisch gezien interessant is de nieuwe mogelijkheid om studieprestaties te belonen met “badges”.

 

Moodle software is gratis en open source. Wereldwijd kent Moodle een grote en actieve gebruikerscommunity, ook Nederlandstalig, zie Moodle.org.

 

Ecois actief met afstandsonderwijs

Ecois zelf is de laatste maanden vooral actief op het gebied van afstandsonderwijs. Het heeft voor een van de Surinaamse instellingen eem business case ontwikkeld en werkt nu aan de implementatie van een en ander. Het gaat daarbij om projectmanagement en specialistische hulp bij het aanpassen van het onderwijsmanagement, het leermateriaal en de uitlevering van dat laatste.

 

 

Voor meer informatie info@ecoisonline.org.

Het ECOIS-team: Pieter van der Hijden (Sofos Consultancy, pvdh@sofos.nl), Marco Ligtvoet (CPI, mjmligtvoet@hotmail.comLucenda Plet (IOL, p_lucenda@hotmail.com).

*) U ontvangt deze Nieuwsbrief (max. 6 maal per jaar) omdat u aan onze bijeenkomsten heeft deelgenomen of omdat wij om andere redenen aangenomen hebben dat u in ons werk geïnteresseerd bent. Wilt u de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat ons dat dan even per e-mail weten (info@ecoisonline.org).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: