Workshop Elektronische Leeromgeving Moodle op 11 januari 2010

Oorspronkelijke publicatie 7 januari 2010

Synopsis

ECOIS en Partners Plus Consultancy organiseren op maandag 11 januari 2010 van 9-13 uur een workshop over het inzetten van een Elektronische Leeromgeving bij onderwijs en training. Ze gaan daarbij uit van het gratis en open source systeem Moodle. Deze workshop is bedoeld voor docenten en trainers, voor onderwijsmanagers, HRM-professionals en beleidsmakers. Ze vindt plaats in een computerlokaal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het maximum aantal deelnemers is 30. Deelnemen is gratis, maar aanmelden verplicht.

Elektronische Leeromgeving

Een elektronische leeromgeving (Engels: Virtual Learning Environment) is een interactieve website die docenten en trainers in staat stelt om leermateriaal en leeractiviteiten voor te bereiden, via Internet of een lokaal netwerk aan hun studenten/deelnemers aan te bieden en dit alles te administreren. Aanvankelijk werden ELO’s vooral ingezet in het onderwijs. Tegenwoordig maken ook steeds meer trainingsinstituten en HRM-afdelingen van grote bedrijven en instellingen er gebruik van.

Moodle

Een veel gebruikte ELO (Engels: VLE) is Moodle. Dit gratis en open source product is in 75 verschillende talen beschikbaar. Wereldwijd bestaan er ongeveer 50.000 ELO’s op basis van Moodle. Voorbeelden van gebruikende instellingen zijn AdeKUS, IOL, UWI, de Britse Open University, maar ook de NGO Voluntary Services Overseas, de Nederlandse Evangelische Omroep, en Shell wereldwijd.

Een Moodle website is opgebouwd uit cursussen (vakken). Binnen een vak kan de docent/trainer bronnen aanbieden (documenten, multimedia), interactieve activiteiten aanbieden (zelftoets, werkstuk) en samenwerken mogelijk maken (discussieforum, gezamenlijke woordenlijst, wiki). Moodle faciliteert ook de administratie van het geheel (communicatie, cijferlijsten, opiniepeilingen).

Workshop

Tijdens het eerste deel van de workshop gaan de deelnemers zelf aan de slag met de Elektronische leeromgeving Moodle. Zij kunnen zo aan den lijve ervaren wat Moodle voor cursusdeelnemers betekent en hoe Moodle werkt voor cursusbegeleiders en/of cursusontwikkelaars.

Tijdens het tweede deel van de workshop komt het implementeren van Moodle binnen een organisatie aan de orde. Dat kan zowel bottom-up als top-down gebeuren; elke wijze met haar eigen voor- en nadelen.

Tot slot inventariseren we hoe de deelnemers tegenover deze materie staan en hoe ze, eventueel gezamenlijk, verder willen gaan.

De inleiders en trainers tijdens deze workshop zijn Ton Wolf (ECOIS), Pieter van der Hijden (ECOIS) en Jules de Rijp (Partners Plus Consultancy).

Praktisch

De workshop wordt gehouden op maandag 11 januari 2010. Van 8:30 u. is er inloop en de workshop start om 9:00 u. Ze duurt tot 13:00 u. Er zijn slechts 30 plaatsen voor deelnemers beschikbaar. Tevoren aanmelden/reserveren is daarom verplicht. Dat kan via: Partners Plus Consultancy: telefoon 421205 of partnersplus@sr.net.

Organisatie

Deze workshop wordt aangeboden door ECOIS en Partners Plus Consultancy. ECOIS staat voor het Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname (www.ecois.sr), een initiatief van IOL, SLO en Sofos. Partners Plus Consultancy is een bureau voor advies en training, m.n. op het terrein van ICT en management.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: