ECOIS zet Surinaamse MULO-examens op Internet

Oorspronkelijke publicatie 8 februari 2010

ECOIS heeft de Surinaamse MULO-examens en -herexamens van 2007, 2008 en 2009 op zijn website gepubliceerd. Eerder al gingen de zesde klas toetsen van die jaren dezelfde weg. Later volgen nog HAVO en VWO. Het Examenbureau van MINOV heeft hiervoor toestemming verleend. De examens zijn te vinden op http://www.ecois.sr.
Het jaarlijkse MULO-examen bestaat uit maximaal 16 onderdelen: Nederlands (Algemene Taalkennis, Samenvatting en Tekstbegrip), Wiskunde A+B, Engels, Geschiedenis, Natuurkunde, Spaans, Aardrijkskunde, Biologie, Handelswetenschappen (Bedrijfsrekenen, Boekhouden en Handelskennis), Technisch Inzicht (toelatingsexamen Natin) en Tekenen. Voor elk onderdeel staat nu zowel het eindexamen als het herexamen online. Het gaat om de edities 2007, 2008 en 2009. Na de volgende examenronde komt ook 2010 beschikbaar.
ECOIS is het Expertisecentrum voor Onderwijs & ICT in Suriname. Het is opgericht door het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), de Nederlandse Stichting voor de Leerplanontwikkeling (SLO) en Sofos. Eerder al publiceerde ECOIS de GLO-toetsen voor de zesde-klassers op zijn website. Het gaat daarbij om zeven vakken, ook over de afgelopen drie jaren. Intussen zijn die al flink wat keren gedownload, óók vanuit Nederland. Daar vindt men de Surinaamse schooltoetsen behoorlijk pittig.
Het Examenbureau van het Ministerie voor Onderwijs en Volksontwikkeling heeft aan ECOIS toestemming gegeven voor de publicatie van de oude examens. Dat geeft leerlingen, ouders en leerkrachten de gelegenheid om zich nog beter voor te bereiden op de volgende ronde.
De website van ECOIS heeft als adres http://www.ecois.sr. Behalve de genoemde examens bevat ze ook informatie over online leermateriaal, deskundigheidsbevordering van docenten en visie-ontwikkeling ten aanzien van onderwijs en ICT.

Onderschrift bij bijgaande afbeelding: “Webpagina met MULO-examens op www.ecois.sr.”

10 gedachten over “ECOIS zet Surinaamse MULO-examens op Internet”

   1. Ja dat is heel erg achter. Ze hebben alleen tot 2013. Hoe kom je aan de rest van de jaartallen dan? We zitten immers al in 2020

    Like

   2. Fijn dat je de examens op onze website op prijs stelt. Jammer genoeg is het Examenbureau in 2014 gestopt met het verstrekken ervan. Mogelijk vind je de examens van 2014 en later op de site van het Examenbureau. Succes!

    Like

  1. Klopt. We hebben destijds van MINOV de tekst van 2008 gekregen i.p.v. die van 2007. Toen we daar destijds achter kwamen hebben we nog wel contact opgenomen met MINOV, maar het was toen te lastig om de oorspronkelijke tekst te achterhalen. Mogelijk is ook twee jaar achter elkaar dezelfde tekst gebruikt op het examen.

   Afgelopen jaar heeft het Examenbureau van MINOWC een eigen website met examenopgaven opgezet. Ook daar bij 2007 en 2008 de tekst uit 2008.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: